
FAQ
Veel gestelde vragen
1. Waarom heeft XINGE TRANSPORT mijn ID kaart of paspoort nodig voor export naar China?
Tijdens de exportprocedure worden er diverse gegevens gevraagd van u, als klant. Wij willen iedere klant identificeren aangezien wij diverse documenten aan diverse overheidsdiensten moeten voorleggen.
XINGE TRANSPORT houdt de privacy hoog in het vaandel en zal deze gegevens met geen enkele partij delen enkel met overheidsdiensten indien zij deze opvragen.
We kunnen helaas geen duiven van u verzenden als er geen ID kaart of paspoort kan voorgelegd worden.
Nota: Mochten de duiven alsnog aangeleverd worden zonder enig geldig identiteitsbewijs dient XINGE TRANSPORT kosten in rekening te brengen voor stockage van deze duiven.
2. Wat is een overdrachtsformulier?
Dit document geeft aan dat u de duiven, die vermeld staan bij het document, aan ons overhandigd hebt. Dit is een bewijs voor u dat wij in het bezit zijn van deze duiven.
Daarnaast bevat deze ook gezondheidsinformatie van uw aangeleverde duiven. Zodoende vragen wij dat de duiven gevaccineerd zijn voor aanlevering in onze faciliteiten en dat uw aangeleverde duiven gezond zijn en fit om te reizen.
3. Waarom moet er voor de export naar China een contract getekend worden?
XINGE TRANSPORT houdt van duidelijke afspraken zodat er achteraf geen discussies mogelijk zijn. Zo wordt in het contract duidelijk vast gesteld dat XINGE TRANSPORT enkel doet voor wat het betaald wordt. Dus uw duiven van "A" naar "B" brengen. We kunnen dan ook niet verantwoordelijk gesteld worden zoals 'foutief doorgegeven waardes voor de importheffingen in China', 'sterfte, diefstal of verlies', enz.
4. Wat als een duif komt te overlijden op het transport of gedurende de quarantaine?
Eerst en vooral moet gezegd zijn dat XINGE TRANSPORT dierenwelzijn en dierengezondheid zeer hoog in het vaandel houdt. Iedere partij die zijn diensten uitvoert voor XINGE TRANSPORT moet een bepaalde code onderschrijven vooraleer hij kan en mag samenwerken met XINGE TRANSPORT.
Het overlijdenspercentage bij XINGE TRANSPORT ligt lager dan 0,5 % op jaarbasis.
Aangezien een duif een levend wezen is , komt het soms voor dat een duifje overlijdt, wat wij ten zeerste betreuren.
Als het duifje overleden is op transport of in de quarantaine faciliteiten op de plaats van bestemming, kan de verkoper/shipper in het eerstvolgende transport van XINGE TRANSPORT een vervangduif gratis opsturen naar deze bestemming.
Als het duifje overleden is voor transport of in onze faciliteiten, krijgt de verkoper/shipper de mogelijkheid om een vervangduif te leveren. Er zal op dat moment moeten bekeken worden of dat deze vervangduif mee kan in hetzelfde (en voorziene) transport van de overleden duif of niet. Dit hangt af ofdat de quarantaineperiode reeds begonnen was of niet. We gaan in overleg met u om te kijken wat mogelijk is.
Nog dit: XINGE TRANSPORT is niet verantwoordelijk voor de waarde van de overleden duif. Dat wil zeggen dat we geen duiven vergoeden die overleden zijn. XINGE TRANSPORT wordt betaald voor zijn logistieke dienstverlening. Daarom zal er wel een mogelijkheid gegeven worden om een vervangduif gratis op te sturen naar het land van bestemming.
5. Wanneer komt mijn duif aan op de eindbestemming?
XINGE TRANSPORT tracht steeds zo snel als mogelijk uw duiven op de eindbestemming te krijgen. De tijdspanne nodig om het gehele logistieke gebeuren te voltrekken hangt af van heel veel factoren.
De belangrijkste factor is het land van bestemming. Deze stelt de vereisten waaraan de import in hun land moet voldoen. Als deze vereisten niet ingewilligd worden, mogen de duiven het land van bestemming niet binnen. Het is land van vertrek dat controleert of deze vereisten voldaan zijn en dat de duiven veilig kunnen vertrekken. Voor België is dit bijvoorbeeld het F.A.V.V. die hierop controle uitvoert. Voor Nederland is dit de N.V.WA.. En zo heeft ieder land zijn controle-eenheid. Deze vereisten bepalen hoe lang de duiven onderweg zijn. Zo moet er soms voor vertrek eveneens een quarantaine uitgevoerd worden van bijvoorbeeld 21 of 30 dagen, naargelang het land van bestemming. Daarnaast kan het zijn dat het land van bestemming vraagt om bloedstalen of PCR-stalen te nemen van (een deel) van de duiven om te kijken of er geen ziektes bij deze duiven zijn. Het meest voorkomende zijn bloedanalyses voor Newcastle Disease (Paramyxo) of PCR-staal voor Hoog Pathogene Vogelgriep (H.P.A.I), enz. Al deze stalen moeten negatief zijn, anders kan het transport niet vertrekken.
6. Kunt u zelf uw eigen duiven van het duivenhok verzenden buiten Europa?
Neen, dit is niet mogelijk.
Duiven behoren onder de noemer 'pluimvee' en kunnen enkel geëxporteerd worden door een door de overheid goedgekeurde faciliteit dewelke onder de voortdurende controle staat van diezelfde overheid.
Het is deze overheid die later een gezondheidscertificaat zal uitreiken dewelke mee moet met de duiven naar het land van bestemming.
7. Kunt u zelf uw eigen duiven van het duivenhok verzenden binnen Europa?
Eigenlijk moeten we hier 'nee' op antwoorden. Dit is niet toegelaten. Alhoewel dit ook afhangt van het 'karakter' van de logistiek. We verduidelijken ons:
- Indien u vijf of meer duiven transporteert van plaats 'A' naar 'B', valt uw transport automatisch onder de noemer van 'commercieel transport' en hebt u eveneens een gezondheidscertificaat nodig. Binnen Europa is dit het 'Traces NT'-certificaat.
- Indien u vijf of minder duiven transport van plaats 'A' naar 'B' en dit betreffen uw eigen duiven, dan kan u dit doen zonder een gezondheidscertificering, alhoewel dit ook kan verschillen van land tot land.
Kortom: bevraag u bij de overheidsdiensten vooraleer u duiven wenst op te sturen van de ene plaats naar de andere plaats binnen Europa.
8. Wat is een TRACES NT certificaat?
U heeft een gezondheidscertificaat nodig om duiven van het ene land naar het andere land binnen Europa te brengen. Dit certificaat wordt het 'TRACES NT' certificaat genoemd.
Dit certificaat wordt enkel afgeleverd door de bevoegde overheidsdiensten in uw land en dit kan enkel afgeleverd worden door een door de overheid goedgekeurde faciliteit. Dus niet van een duivenhok.
9. Hoe lang is de quarantaineperiode?
Daar kunnen we geen sluitend antwoord op geven, aangezien dit beslist wordt door het land van bestemming. Dit hangt dus af van het land naar waar je wil sturen.
Voor China is dit 30 dagen quarantaine in Europa en 30 dagen quarantaine in China.
Voor Taiwan is dit 21 dagen quarantaine in Europa en 10 dagen quarantaine in Taiwan.
Voor de Filipijnen is dit 28 dagen quarantaine in Europa en 30 dagen quarantaine in Filipijnen.
Voor Japan is dit 21 dagen quarantaine in Europa en geen dagen quarantaine in Japan.
10. Hoe wordt de kostprijs van het transport berekend?
Dit hangt sterk af van de vereisten van het land van vertrek (= de kosten van de faciliteit) en van het land van bestemming (= aan welke voorwaarden moeten we voldoen om de import veilig en goed te laten verlopen).
De som van deze factoren bepaald de totale transportprijs.
Voor landen waar heel veel testen moeten gebeuren (zoals bvb. voor China), is de kostprijs hoger dan voor landen waar weinig testen en zaken dienen vervuld te worden (zoals bvb. voor Japan).
11. Als ik duiven bij jullie lever, gaan die dan meteen in quarantaine?
(Bijna) alle transporten van XINGE TRANSPORT zijn geconsolideerde transporten. Dat wil zeggen dat er van verschillende verkopers duiven in één groter transport gaan. Dus we moeten eerst de duiven van iedereen verzamelen vooraleer we de quarantaine- of isolatieperiode kunnen aanvatten.
12. Zijn transporten van duiven verzekert?
Helaas laat geen enkele verzekeringsmaatschappij toe om duiven, die op transport gaan voor export, te verzekeren. Dit komt door de vaak ingewikkelde wetgeving hieromtrent en het feit dat er wetgevingen van verschillende landen samenkomt in 1 transport. Daarom zijn duiven nooit verzekert die op transport gaan.
U kan, in sommige gevallen, er wel voor opteren om zelf een verzekering af te sluiten, maar wij - als uw logistieke partner - kunnen dit niet voor u doen.
Indien een duif toch overlijdt, ziek wordt of zoek geraakt, kan u in alle gevallen contact opnemen met de koper of de verkoper. Zij kunnen tot een overeenkomst komen om eventueel een vervangduif te exporteren. Wij zullen deze dan gratis naar het land van bestemming brengen.
13. Hoe lever je duiven het beste aan bij XINGE TRANSPORT?
Omdat XINGE TRANSPORT de duiven op een goede en gezonde manier wil leveren op de plaats van eindbestemming is het noodzakelijk dat de duiven ook in een goede gezondheid aangeleverd worden op onze faciliteiten.
Daarom vragen we dat de duiven steeds gevaccineerd zijn voor Newcastle Disease (Paramyxo) en dit tot maximaal 6 maanden voor aanlevering.
En ook daarom vragen we een verklaring van u, bij aanlevering, dat de duiven 'fit' zijn om te reizen. Dat wil zeggen: dat uw duiven in goede gezondheid verkeren. Dit is belangrijk voor hun welzijn. Maar eveneens voor de andere duiven die meegaan op hetzelfde transport en die (waarschijnlijk) in quarantaine moeten gaan. Veiligheid primeert bij XINGE TRANSPORT. En gezondheid eveneens.
Daarnaast mogen de duiven goed doorgevoederd worden. Als duiven in een nieuwe omgeving (lees: de quarantaine-omgeving) terecht komen kan het zijn dat ze de eerste dagen niet goed eten. Een nieuwe omgeving is altijd stressvol. Net daarom vragen we om ze een paar dagen voor levering zwaarder te voederen.
14. Wat is een EX/A douane document van de Europese Unie?
Als je een professioneel bedrijf hebt en je wil duiven exporteren naar het buitenland, dient u - voor uw boekhouding - aan te kunnen tonen dat de duiven het Europese grondgebied hebben verlaten.
Dit bewijs kan door XINGE TRANSPORT geleverd worden. We hebben hiervoor een factuur nodig, uw EORI-nummer en BTW-nummer.
Als het de eerste keer is dat u dit bewijs aanvraagt via XINGE TRANSPORT, zullen wij u ook vragen om een volmacht te ondertekenen dat wij uw duiven mogen aanbieden bij de douane-instanties om dit document te mogen en kunnen bekomen.
Enkel wanneer u in het bezit bent van dit EX/A document kan u een factuur opmaken met 0% BTW (voor export) en wordt dit door de fiscus geaccepteerd.
15. Wat is een EORI-nummer?
Binnen de Europese Unie kan je genieten van vrije doorgang van goederen en diensten. Dat wil zeggen dat je kan rekenen op een soepele douaneafhandeling.
Maar wat als je een Chinese klant hebt? Of een klant uit een andere niet-Europees land? Dan komt er heel wat meer administratie bij kijken. Om de douaneformaliteiten toch vlot af te handelen heb je, van zodra je aan handel doet buiten de Europese Unie, een EORI-nummer nodig.
EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) is een identificatienummer dat je gebruikt om zaken te kunnen doen met de Douane in het land van vertrek (bvb. België of Nederland). Zie dit nummer als een soort van Digitale ID bij de Douane. Je gebruikt dit nummer voor elke uitvoeraangifte die je doet.
Aanvragen gebeurd op een heel eenvoudige manier en meestal krijg je binnen de 24 uren reeds uw EORI-nummer toegekend.
Voor België kan je de procedure hier vinden:
https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/financi%C3%ABn-eori/eori/algemene-info-eori
Voor Nederland kan je de procedure hier vinden:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/douane_voor_bedrijven/content/hoe-kom-ik-aan-een-eori-nummer
Doe dit tijdig zodat jouw export niet in het gedrang komt!